Woman in sunny meadow playing with little girl
Nő a nyári réten kislánnyal játszik

Tudjon meg mindent a szénanátháról

A mindennapi beszélgetésben „szénanáthaként” emlegetett allergiás nátha, hivatalos, orvosi nevén rhinitis allergica leggyakrabban pollenekre, penészre (gombafajta, mely megtalálható a természetben, illetve nyirkos, sötét zárt helyiségekben, mint pince vagy fürdőszoba), állatszőrre, porra, akár egyéb más mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakció. Mivel nagyon gyakran pollenekre jelentkezik és a növények virágzása szezonális ezért szokták szezonális allergiás orrnyálkahártyagyulladásnak is hívni. A pollen olyan finom por, amely következetesen tartalmaz fehérjét – ez pedig az orr, a szem, a torok és az arcüregek duzzanatát, irritációját és gyulladását okozhatja.
További tünetek lehetnek a könnyező, viszkető, kivörösödött szemek, tüsszögés, köhögés, az orr és a szájpadlás viszketése, duzzadt vagy elkékült bőr a szemek alatt, fáradtság és orrfolyás, orrdugulás. A szénanátha tüneteinek enyhítésére több féle lehetőség is van. Egyik ilyen lehetőség az allergies tünetekre kifejleszett orrspray.

Enyhülés
Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit nem tehet a tünetek enyhítéséért.1 Az antihisztaminok elsősorban az allergiás reakciók megjelenését akadályozzák meg, a test és a levegőben levő pollen közt egyfajta sorompóként működve. Az antihisztaminok megakadályozzák, hogy a hisztamin nevű anyag a testben levő sejtekre hatást fejtsen ki, amelyek eredménye bőrkiütés, orrfolyás és/vagy tüsszögés lehet. A kortikoszteroidok (szteroidok) segítik a gyulladás és duzzanat mértékének csökkentését.2 A dugulás elleni szerek – így az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray – segítenek a szénanátha orrtüneteinek, konkrétan az orrdugulásnak a kezelésében, amelyet a szénanátha egyik legkellemetlenebb tünetének tartanak, mivel megnehezíti a légzést.

Назальний спрей 0,1%

ORRDUGULÁS ÉS AZ ARCÜREG NYOMÁSÁNAK ENYHÜLÉSE

Bővebben

egy palack Otrivin orrspray

1 Naclerio, R. M. et. al. 2010. Pathophysiology of nasal congestion. International Journal of General Medicine. Dovepress

2 Corey, J. P. et. al. 2000. Nasal congestion: A review of its etiology, evaluation, and treatment. MCI Medquest Communications.

alkalmazási előírat