Gyakran ismételt kérdések

Megfázás és influenza diagnosztika

 • Megfázás

  Megfázás

  • Megfáztam vagy influenzás vagyok?

   Megfáztam vagy influenzás vagyok?

   A megfázás és az influenza eltérő tünetekkel jár, bár mindkettőt vírusok okozzák.1 Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, míg a megfázás tünetei lassabban lépnek fel.2

   A megfázás tünetei gyakran torokfájással kezdődnek. Egy-két nap elteltével megjelennek az orr tünetei és a dugulás, köhögéssel kísérve.2 Felnőttek esetében nem jellemző a láz, bár némi hőemelkedés előfordulhat.2 Megfázás esetén a gyermekek hajlamosabbak belázasodásra.2

   Az influenza tünetei gyorsabban jelennek meg, mint a megfázás tünetei.2 Az influenza tünetei közé tartozik a láz, a torokfájás, fejfájás, izomfájdalmak, fáradtság, orrdugulás és köhögés.2 Az influenza legtöbb tünete kettő-négy nap elteltével fokozatosan csökken, de nem ritka az egy hétig tartó levertség. A szezonális influenza általában nem jár hasmenéssel és hányással, legalábbis felnőttek esetében. Ezek a tünetek inkább a bélinfluenzánál jelennek meg – ez népszerű, de pontatlan kifejezés a gasztroenteritiszre.

  • Évente átlagosan hányszor fázok meg?

   Évente átlagosan hányszor fázok meg?

   Legtöbben évente 2-5 alkalommal szenvednek megfázásos betegségben.1,3 A gyermekek a felnőtteknél gyakrabban hajlamosak megfázásra, mert még teljesen nem alakult ki az immunrendszerük.

  • Szedhetek antibiotikumot a megfázásom kezelésére?

   Szedhetek antibiotikumot a megfázásom kezelésére?

   A megfázást vírusok okozzák.1 Az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak, vírusok ellen nem. Az antibiotikumok felesleges, gyakori szedése károsítja az emésztőrendszerben levő, egészséget védő baktériumokat is, és antibiotikumhoz4 való hozzászokást alakít ki.

  • A gyerekek miért fáznak meg olyan gyakran?

   A gyerekek miért fáznak meg olyan gyakran?

   A gyermekek egyre kevesebbszer fáznak meg, ahogy felnőnek, mivel az immunrendszerük erősödik. A megfázás gyakoribb a hidegebb hónapokban, mert a gyermekek a lakásban és egymással nagyobb közelségben vannak. A fiatalabb gyermekek könnyebben megfáznak, mivel még nem alakult ki az immunrendszerük az őket körülvevő számos különféle vírus ellen. A nagyobb testvérek mellett az óvodába járó gyermekek hajlamosak gyakoribb megfázásra.

  • Van gyógyszer a közönséges megfázásra?

   Van gyógyszer a közönséges megfázásra?

   A közönséges megfázásra nincs gyógyszer. A legjobb, ha kezeli a tüneteket, így a gyermek mielőbb visszatérhet a normál életviteléhez.4 A tünetek rendszerint az első 2-3 napban súlyosabbak, majd fokozatosan megszűnnek.1

   A megfázás tünetei fájdalomcsillapítókkal/lázcsillapítókkal – így paracetamollal vagy ibuprofennal – kezelhetők, ami enyhíti a fájdalmakat és fájásokat, a fejfájást és a lázat.1,4

   Az Otrivin termékcsalád rendelkezik a kifejezetten gyermekeknek a megfázásából, szénanáthából, arcüreggyulladásból és allergiás orrnyálkahártya-gyulladásból eredő orrdugulás enyhítésére kifejlesztett termékekkel.

  • Van védőoltás megfázás ellen?

   Van védőoltás megfázás ellen?

   A közönséges megfázás ellen nincs védőoltás. Létezik influenza elleni védőoltás, de ennek semmi hatása sincs a megfázásra.

  • Hogyan kezelhetem a megfázást?

   Hogyan kezelhetem a megfázást?

   A megfázásra nincs gyógyszer. A tüneteket azonban kezelni tudja.

   Igyon sok folyadékot (de kerülje a koffein tartalmú italokat, így a kávét, a teát és a kólaféléket) a váladékok könnyebb kiürülése érdekében. Gargarizáljon sós vízzel a torokfájás enyhítésére, míg az orrdugulás elleni szerek segítik az orrban levő kitágult véredények összehúzódását. A só tartalmú orrspray termékek is tágítják az orrjáratokat és szabadon használhatók. A láz vagy fejfájás mérséklésére használjon paracetamolt vagy ibuprofent. A kisebb köhögés esetén a víz és gyümölcslé valószínűleg többet segít, mint a köhögés elleni szerek vagy szirupok.4 Kerülje a füstös helyeket.

  • Otthon maradjak, ha megfáztam?

   Otthon maradjak, ha megfáztam?

   A döntést Ön hozza meg. Vegye figyelembe, hogy nehezebb lesz normál életvitelt folytatni és dolgozni, ha beteg. A környezetben levőket fertőzés veszélyének teszi ki a megfázás első két napjában, mivel ekkor a leginkább fertőző. Betegség esetén a kórokozók terjedésének megállítását segíti, ha otthon marad.

   Egy másik tényezőt is figyelembe kell venni. Az otthoni pihenés helyett a normál életvitel folytatása az állapot rosszabbodásához vezethet, ami még hosszabb felépülési időt fog igényelni.

  • Megfázhatok, ha hideg időben kint tartózkodok?

   Megfázhatok, ha hideg időben kint tartózkodok?

   Röviden: nem. A megfázást egyedül vírustól kapja el. Akkor miért fáznak meg az emberek gyakrabban télen? Nincs egyértelmű válasz. Ha odakint hideg van, akkor az emberek hajlamosak több időt tölteni lakásban együtt, ami megkönnyíti a vírusok terjedését.5

   Bizonyíték van arra is, hogy a vírusok száraz levegőben jobban terjednek – pontosan ez a helyzet, ha a fűtést bekapcsolják. A hőmérséklettől függetlenül a vírusok okozzák a megfázást, nem a kinti hőmérséklet.5

 • Allergiák

  Allergiák

  • Mi az allergia?

   Mi az allergia?

   Az allergia szóval jellemezzük azt a reakciót, amit a szervezet ad a környezetében levő valamely ételre vagy anyagra. Az allergiát okozó anyagok nagy része nem káros és nincs hatással azokra, akik nem allergiásak.6

   Az allergiás reakciókat kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. A leggyakoribb allergének:

   · pollen
   · házi poratkák
   · penész
   · háziállatok
   · csonthéjasok

   Az allergia akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere úgy reagál egy allergénre, mint egy fenyegetésre, mint egy fertőzésre. Antitesteket állít elő az allergénekkel szembeni küzdelemhez – ezt nevezzük immunreakciónak.

   Ha az adott személy legközelebb kapcsolatba kerül az allergénnel, akkor a szervezete emlékszik a korábbi kitettségre és több antitestet állít elő. Ez okozza a szervezeten belül annak a vegyi anyagnak a kibocsátását, ami allergiás reakcióhoz vezet.

  • Hogyan állapíthatom meg, hogy allergiás vagyok?

   Hogyan állapíthatom meg, hogy allergiás vagyok?

   Az allergiás reakciók nem lépnek fel akkor, amikor első ízben kerül kapcsolatba az allergénnel, hanem egy későbbi időpontban.

   Ennek oka az, hogy a szervezet immunrendszerének először ki kell alakítania az érzékenységet az adott allergénre, és csak ezután lesz allergiás rá. Másszóval az immunrendszernek fel kell ismernie és memorizálnia kell az allergént (például háziállat szőrét vagy pollent). Ez a folyamat az érzékenység kialakulása.
   A jellemző allergiás reakciók az irritáció és a gyulladás (duzzanat) a testben. A tünetek többek közt:

   · eldugult orr
   · tüsszögés
   · köhögés
   · szemviszketés, orr- és torokinger
   · könnyező szem
   · zihálás
   · légszomj
   · asztma
   · ekcéma

   Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a tüneteket más körülmények is előidézhetik, ezért forduljon orvoshoz, ha nem biztos benne, hogy mi okozza a tüneteket.

  • Az asztma is allergia?

   Az asztma is allergia?

   Az asztma és az allergia gyakran együtt jár. Az asztma a légcső azon elágazásainak (a hörgőknek) a betegsége, amelyek a levegőt szállítják a tüdőbe befelé és onnan kifelé. Az asztmának száma, fajtája van: az allergiás asztmát (pollenre vagy penészspórákra fennálló) allergia váltja ki.

   Az asztmaroham során három dolog történik, ami akadályozza a légzést:

   1. A tüdőben lévő izmok összehúzódnak, ami a légutak szűküléséhez vezet.

   2. A légutak belső felszíne megduzzad és begyullad.

   3. Végül az azokat körülvevő sejtek a normálnál sűrűbb váladékot termelnek.

   Ez akadályozza a tüdőbe befelé és onnan kifelé áramló levegő útját, így megnehezíti a légzést.

   Ha asztmában szenved és tünetei rosszabbodnak, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

  • Nálam is megvan az asztma kialakulásának veszélye, ha allergiás vagyok?

   Nálam is megvan az asztma kialakulásának veszélye, ha allergiás vagyok?

   Az asztma akkor alakul ki, ha valaki nincs tudatában annak, hogy allergiás pollenre és ezért nem kezeli. A pollenszezon kezdete előtt célszerű felkeresni az orvost és felíratni antihisztaminokat. Allergiás asztma esetében célszerű korlátozni az allergénnel való kapcsolatot.

  • Mik azok az allergén immunterápiás oltások?

   Mik azok az allergén immunterápiás oltások?

   Az allergén immunterápiás oltások abban segítik a szervezetet, hogy hozzászokjon az allergénekhez – amelyek kiváltják az allergiás reakciót. Az allergiát nem gyógyítják, de a tünetek enyhülnek és olyan gyakran nem lesznek allergiás reakciók.

   Az „allergén immunterápiának” is nevezett allergiaoltások akkor hatnak, ha Ön nem reagál jól a szájon át szedett allergiagyógyszerekre, vagy ha évente három hónapnál hosszabb ideig állnak fenn tünetek.

   Az allergén immunterápia úgy hat, hogy a szervezetet lassan kiteszi egy allergén hatásának, hogy az adott irritáló anyagra védettséget alakítson ki. Az egyes oltásokban levő allergén mennyiségét növelik, miközben az oltások között eltelt időt csökkentik, egészen addig, amíg a tünetek nem enyhülnek. Az allergén immunterápiával kapcsolatos bővebb tájékoztatásért forduljon kezelőorvosához.

  • Az allergén immunterápiás oltások allergia esetében is hatásosak?

   Az allergén immunterápiás oltások allergia esetében is hatásosak?

   Sok minden függ attól, hogy hány dologra allergiás és mennyire súlyosak a tünetei.
   Az allergén immunterápiás oltások általában méhszúrásra, pollenre, poratkákra, penészre és háziállatok váladékára való allergiára hatásosak. Arra nincs bizonyíték, hogy hatásosak étel-, gyógyszer- vagy latexallergiára is.

  • Hogyan tudom csökkenteni az allergiám hatásait?

   Hogyan tudom csökkenteni az allergiám hatásait?

   Először is a lehető legnagyobb mértékben kerülje azokat az allergéneket, amelyekre allergiás.

   Ha szezonális allergiából (szénanátha) vagy allergiás orrnyálkahártya-gyulladásból adódó orrdugulásban szenved, akkor az Otrivin orrspray termékek hatékonyan enyhítik az orr tüneteit.7

   Ha pollenre allergiás, akkor kerülje az allergéneket és használjon légkondicionálót, hogy távol tartsa azokat. Poratkák ellen használjon pormentes huzatot a matracra és a párnákra. Ha háziállatokra allergiás, akkor azokat a hálószobán kívül tartsa.

  • Milyen fajta allergiák vannak?

   Milyen fajta allergiák vannak?

   Számos ismert allergén van, többek közt:

   · pollen
   · penész
   · háziállatok váladékai
   · por
   · tengerből származó ételek
   · tojás
   · latex

   Rovarcsípések, ékszerek, kozmetikumok, fűszerek és más anyagok is kiválthatnak allergiás reakciókat.

   Sokan allergiához hasonló reakciókat mutatnak hidegre vagy melegre, napsütésre agy egyéb környezeti behatásra. Sok esetben egyetlen horzsolás (dörzsölés vagy a bőr durva megsértése) a csalánkiütéshez hasonló allergiás reakciót okozhat.

  • Gyermekek is lehetnek allergiások?

   Gyermekek is lehetnek allergiások?

   A legtöbb embernél az allergia először kisgyermekkorban vagy gyermekkorban jelenik meg. Az allergiás rendellenességek a gyermekek leggyakoribb krónikus betegségei.

   Bármelyik gyermek lehet allergiás, de az allergiás kórtörténetű családok gyermekei nagyobb valószínűséggel allergiások. A gyermekek szüleiktől örökölhetik az allergiára való hajlamot, de csak keveseknél alakul ki az aktív allergiás betegség.

   A gyermekek allergiája különböző módokon jelentkezhet, többek közt:
   · bőrkiütések (bőrgyulladás vagy ekcéma)
   · szezonális/éven át tartó allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (szénanáthaként is ismert)
   · ételallergiák
   · asztma

   Az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás vagy szénanátha a leggyakoribb a gyermekkori allergiák között. Orrfolyást, orrviszketést, tüsszögést, orrcsepegést és orrdugulást okoz. Az év bámely szakában felléphet.

  • Mikor tetőzik az allergia?

   Mikor tetőzik az allergia?

   Ha az allergiája az év bizonyos időszakában lép fel (szezonális allergia), akkor valószínűleg pollenre allergiás. Tavasszal általában a virágzó fák okozzák az allergiákat. Nyáron a fűfélék és a gyomok termelik a pollent. Ősszel a gyomok, főleg a parlagfű a fő ok.

   Ha a tünetek egész évben jelentkeznek (éves allergia), akkor Ön allergiás lehet poratkára, háziállatok váladékaira vagy penészre. A szabadban rendszerint nyár végén és ősz elején tetőzik a penész. Ugyanakkor egész évben is jelen lehet.

   Egynél több dologra is allergiás lehet, és egyszerre lehet szezonális és éven át tartó allergiája. Gyakori, hogy az allergiás személyek több dologra is allergiásak.

  • Mi okozza a szénanáthát?

   Mi okozza a szénanáthát?

   A szénanáthát rendszerint fűfélék, kőrisfa vagy kislevelű hárs virágpora okozza. A szénanátha a szervezetnek a kőrisfára adott allergiás reakciója, ami a növények olajfa-családjába tartozik.

  • Mely növények okoznak allergiás tüneteket?

   Mely növények okoznak allergiás tüneteket?

   Több növényi pollenre és szezonális allergiára számíthat, ha ezekkel a növényekkel kerül kapcsolatba:

   Virágok/gyógynövények

   Amaranth (disznóparéj), kamilla, krizantém, margaréta, aranyvessző, közönséges napraforgó.

   Cserjék/kúszónövények

   Ciprus, jázmin, tuja, lilaakác.

   Fák

   Éger, kőris (hímvirágú), nyárfa (hímvirágú), bükkfa, nyírfa, kőrislevelű juhar (hímvirágú), cédrus (hímvirágú), kanadai nyárfa, szilfa, hikori, vörös és ezüst juhar (hímvirágú), eperfa (hímvirágú), tölgyfa, olajfa, pálmafa (hímvirágú), pekándió, fenyő, nyárfa (hímvirágú), hegyi juhar, diófa, fűzfa (hímvirágú).

   Fűfélék

   Bermudafű, csenkesz, fehércirok, berkenyefélék, csomós ebír, évelő rozs, fehér tippan, sziki fű, borjúpázsit, réti komócsin.

   Gyomok

   Széles lapu, parlagfű, bogáncs, fás szárú üröm

  • Az allergia genetikus?

   Az allergia genetikus?

   Az allergia kialakulása sok esetben örökletes, ami annyit jelent, hogy a génekkel kerül átadásra. Ha Ön vagy partnere allergiás, az még nem jelenti azt, hogy a gyermekeik is biztosan allergiásak lesznek.

   Egy adott allergiát általában nem adnak tovább a szülők. Ha azonban mindkettő szülője allergiás, akkor nagy valószínűséggel Ön is az. Ennek nagyobb az esélye, ha édesanyja allergiás.

  • Az allergiától fáradt leszek?

   Az allergiától fáradt leszek?

   Az allergia sok helyen nehezíti az életet. A fáradtság és a kimerültség az egyik ilyen jelentős tényező. Sok esetben nap közben is álmosnak érzi magát, mivel az eldugult orra megszakítja az alvási ritmust. Ezt sokszor „allergiás kimerültségi szindrómának” is nevezik.

  • Az allergiák okozhatnak fejfájást?

   Az allergiák okozhatnak fejfájást?

   Három fajta fejfájás hozható kapcsolatba az allergiával:
   · arcüregi fejfájások (arcfájdalom)
   · migrének
   · cluster fejfájások
   Egyes fejfájásoknak van allergiás alapja, míg a legtöbbnek nincs. Mielőtt allergiás orvoshoz, immunológushoz megy, keresse fel a háziorvosát, hogy kizárja a fejfájás egyéb okait.

 • Arcüregek

  Arcüregek

  • Mi az az arcüreggyulladás?

   Mi az az arcüreggyulladás?

   Az arcüreggyulladás az arcüregek belső felszínének gyulladása vagy fertőzése.8 Üreges terek vannak az arccsont mögött és a szemek körül.
   A fejben négy pár üreg van:

   · kettő a homlok mögött9,10,11
   · kettő az orrnyereg két oldalán
   · kettő a szemek mögött
   · kettő az arccsont mögött

   Az arcüregek az orrüregbe nyílnak és segítik a tüdőbe jutó levegő hőmérsékletének és páratartalmának szabályozását. Az arcüregek által természetes módon termelt váladék apró csatornákon keresztül az orrba jut.12

   Az Arcüreggyulladás akkor lép fel, ha ezek a csatornák az arcüregek fertőzése és gyulladása miatt elzáródnak.8 Az arcüregek fertőzése sok esetben megfázás után következik be, és a homlokban, szemekben és az arccsont körül okoz fájdalmat és nyomást.8

  • Mik az arcüreggyulladás tünetei?

   Mik az arcüreggyulladás tünetei?

   Ha fájdalmat és nyomást érez az arcában, és felduzzadt vagy folyik az orra, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy arcüreggyulladása van.8 A fájdalom és a nyomás erősödését érezheti az arcában, ha előrehajol vagy mozgatja a fejét. Ha erős fájdalmat érez az arcüregben, vagy fejfájása, láza, sűrű orrváladéka van, akkor forduljon orvoshoz.

   Az arcüreggyulladás egyéb általános tünetei:

   · fájdalom és érzékenység az arcüregekben
   · orrfolyás
   · eldugult orr
   · láz
   · fejfájás
   · rossz szagú lehelet
   · sűrű orrváladék
   · köhögés
   · láz

  • Mi okozza az arcüreggyulladást?

   Mi okozza az arcüreggyulladást?

   Az arcüreggyulladás okozhatják:

   · vírusok
   · baktériumok
   · allergiák
   · mechanikai akadályok8

   A leggyakoribb ok: ugyanazok a vírusok, amelyek a megfázást is okozzák. Az orrüregi allergiáktól, így a allergiás orrnyálkahártya-gyulladástól szenvedő embereknél gyakran fordul elő a kiújuló és hosszan tartó arcüreggyulladás.6 Orrpolip, idegen tárgyak (rendszerint gyermekeknél), az orr szerkezeti problémái, mint az orrsövényferdülés, és egyéb okok zárhatják el az orrjáratokat, ami növeli az arcüreggyulladás kockázatát.8

  • Hogyan előzhetem meg az arcüreggyulladást?

   Hogyan előzhetem meg az arcüreggyulladást?

   Számos módon csökkentheti az arcüreggyulladás veszélyét:

   · a megfázás vagy allergia okozta elzáródást (orrdugulást) kezeli. Ezáltal megakadályozza, hogy a bakteriális fertőzés bejusson az arcüregekbe.

   · kerülje az érintkezést olyanokkal, akik meg vannak fázva vagy egyéb vírusos felső légúti fertőzésük van. Ha elkerülhetetlen az érintkezés azokkal, akik ilyen fertőzésekben szenvednek, akkor gyakran mosson kezet, különösen a fertőzött személlyel érintkezés után11

   · kerülje a cigaretta, szivar és pipa füstjét otthon és a munkahelyen. A füst irritálja a gyulladt nyálkahártyát az orrban és az arcüregben.

   · ha allergiás, akkor kerülje az allergiarohamokat kiváltó anyagokat. Gondolja meg, hogy orvoshoz forduljon allergiaoltásért (immunterápia).

   · kerülje száraz levegő belégzését. Fontolja meg légnedvesítő beszerzését otthonra és a munkahelyre, a levegő páratartalmának növelése érdekében4

   Általában az akut arcüreggyulladást ugyanazokkal lehet megelőzni, mint a megfázást. A legjobb tanács az egészséges életmód. Ne dohányozzon, rendszeresen tornázzon, egészséges és vitamindús étrend szerint étkezzen, legyen sokat friss levegőn, aludjon eleget, mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasszon és kerülje a stresszt. Ezzel erősíti az immunrendszerét és segíti a betegségek megelőzését.13

  • Mennyi ideig tarthat az arcüreggyulladás?

   Mennyi ideig tarthat az arcüreggyulladás?

   Az arcüreggyulladás tünetei szövődmények nélkül néhány nap alatt múlóban vannak. Az arcüreggyulladás lehet akut (hirtelen) vagy krónikus (hosszan tartó).8 A legtöbb vírusos akut arcüreggyulladás 10-14 napon belül magától elmúlik.
   Ha a gyulladás teljesen nem múlik el és az arcüreggyulladás tünetei (erős fájdalom az arcüregben, fejfájás, láz és sűrű orrváladék) nem javulnak vagy nem rosszabbodnak, akkor nagy eséllyel krónikus arcüreggyulladás alakult ki, amelyet baktériumos fertőzés okozhatott, ezt pedig antibiotikummal kell kezelni.8 Ezért azonnal forduljon orvoshoz.

  • Mikor forduljak orvoshoz az arcüreggyulladásommal?

   Mikor forduljak orvoshoz az arcüreggyulladásommal?

   Az akut arcüreggyulladás egy-két héten belül gyógyul.8 Makacs vagy rosszabbodó tünetek esetén azonnal forduljon orvoshoz.

  • Hogyan kezelik az arcüreggyulladást?

   Hogyan kezelik az arcüreggyulladást?

   Orrdugulás vagy arcüreg nyálkahártyájának dugulása esetén használhatja az Otrivin orrdugulás elleni termékeit, orrcsepp vagy orrspray formájában, amelyek enyhítik az arcüreggyulladás tüneteit.

   Vírusos gyulladások – így a vírusok okozta arcüreggyulladás – esetén az antibiotikumok nem hatnak.4
   A baktériumok okozta arcüreggyulladás azonban kezelhető antibiotikumokkal. Néhány napon belül javulni fog az állapota, de egyes tünetek hetekig eltarthatnak. Krónikus arcüreggyulladás esetén hosszabb ideig kell szednie a gyógyszert.

   Az arcüreggyulladás kezelésére leggyakrabban használt gyógyszerek az alábbiak kombinációját tartalmazzák:
   · antibiotikumok, például amoxicillin, amelyek elpusztítják a baktériumokat
   · orrdugulást csökkentő szerek, amelyek csökkentik a véredények és a duzzadt nyálkahártyák méretét az orrban
   · fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók, például acetaminofen vagy ibuprofen, a fájdalomra és a lázra
   · köptetők, amelyek hígítják a váladékot
   · kortikoszteroidok, beklometazon vagy prednizon, amelyek csökkentik az orrjáratok gyulladását. Egyes kortikoszteroidok belélegezhető orrspray formájában használatosak, például allergia esetében.8
   Fennáll a veszélyes a „kettős megbetegedésnek” az akut vagy krónikus arcüreggyulladás kezelése során.8 Először kezdi jobban érezni magát az antibiotikumoktól és a házi kezelésektől, majd a tünetek rosszabbodnak és további kezelés válik szükségessé, amihez az orvos által felírt gyógyszer szükséges.

  • Hogyan kezelhetem az arcüreggyulladást gyógyszer használata nélkül?

   Hogyan kezelhetem az arcüreggyulladást gyógyszer használata nélkül?

   A legjobb tanács az, hogy tartsa magát melegen és tartózkodjon a megerőltető tevékenységektől. Számos dolgot tehet otthon is a tünetek enyhítésére:
   · fogyasszon rengeteg folyadékot
   · kerülje a füstös helyeket8
   · helyezzen forró, nedves törölközőt vagy zselés párnát az arcára 5-10 percre, naponta több alkalommal11
   · lélegezzen be meleg, nedves levegőt gőzölgő zuhanyból, forró fürdőből vagy forró vízzel töltött mosdókagylóból8
   · használjon sósvizes cseppeket, például az Otrivin Natural vagy Otrivin Natural Plus terméket, hogy az orrjáratokat nedvesen tartsa, és öblögesse az orrüregeket sós vízzel, hogy kellően nyitottak maradjanak, mossa ki az orrváladékot, a váladékba tapadt baktériumokat és vírusokat11

   Ha a tünetek tartósak vagy rosszabbodnak, erős fájdalmat érez az arcüregben, vagy fejfájása, láza, sűrű orrváladéka van, akkor forduljon orvoshoz.

  • Az arcüreggyulladás fertőző?

   Az arcüreggyulladás fertőző?

   A vírus okozta arcüreggyulladás lehet fertőző, míg a baktérium okozta arcüreggyulladás általában nem.

   Nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb vírusos felső légúti fertőzés (megfázás) orrdugulást okoz, ami érinti az arcüregeket is.6 Ha a vírusos arcüreggyulladás a megfázás szokásos tartamánál hosszabb ideig eltart, akkor nagy valószínűséggel vírusos arcüreggyulladása van. Ezek a vírusok erősen fertőzőek, és megfázást vagy arcüreggyulladást okoznak másokban is, akik érintkeznek ezekkel.

   A bakteriális arcüreggyulladás leggyakrabban a vírusos megfázás szövődményeként lép fel.8 A normál esetben az orrban és a torokban levő baktériumok felülkerekednek a vírusfertőzésen és behatolnak a gyulladt arcüregi járatokba. Ezek az arcüreggyulladást okozó baktériumok emberről emberre jutnak át, de csak akkor okoznak fertőzést, ha a megfelelő feltételek adottak hozzá. A megfázást okozó vírusokkal ellentétben az arcüreggyulladásban szenvedő személlyel érintkező másik személynél nem alakul ki a fertőzés, még akkor sem, ha ki van téve a baktérium hatásának.

 • Otrivin alkalmazása

  Otrivin alkalmazása

  • Használhatom az Otrivint terhesség alatt?

   Használhatom az Otrivint terhesség alatt?

   Az Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray kivételével az Otrivin használata nem javasolt terhesség alatt

  • Használhatom az Otrivint szoptatás alatt?

   Használhatom az Otrivint szoptatás alatt?

   Szoptatás esetén mindig egyeztessen orvosával az Otrivin használata előtt, kivéve, ha Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray-t használ.

  • Kialakulhat hozzászokás az Otrivinhez?

   Kialakulhat hozzászokás az Otrivinhez?

   Nem valószínű, hogy hozzászokás alakul ki az Otrivin termékekhez, ha az ajánlott módon alkalmazza. Az Otrivin aktív hatóanyaga (a xilometazolin) már több mint 50 éve forgalomban van Európában, és több mint 660 millióan használták eddig. Az orrdugulás ellen termék hatékonysága bizonyított. Az Otrivin használata előtt körültekintően olvassa el a betegtájékoztatót és tartsa be az adagolási utasítást, a használat gyakoriságát és a kezelés időtartamát.

  • Hogyan használjam az Otrivint?

   Hogyan használjam az Otrivint?

   A xilometazolin tartalmú Otrivin orrspray használatának módja:
   · alaposan tisztítsa ki az orrát
   · mindegyik orrlyukba alkalmazzon 1 vagy 2 permetezést (összenyomható palack) vagy 1 permetezést (pumpás palack)
   · a gyógyszer naponta legfeljebb 3 alkalommal használható, szükség szerint (mindegyik orrlyukba naponta legfeljebb 3-szor alkalmazható)
   · az egyes orrlyukaknál ne lépje túl a napi 3-szori használatot


   Az Otrivin orrcsepp használatának módja:
   · hajtsa hátra a fejet

   Mindegyik orrlyukba nyomjon a termék összetételétől függően 1-4 cseppet

  • Használhatom az Otrivint antihisztamin\allergia elleni tablettákkal együtt?

   Használhatom az Otrivint antihisztamin\allergia elleni tablettákkal együtt?

   Igen. Az Otrivin használata nem ellenjavalt antihisztamin és allergia elleni szerekkel együttesen.

  • Az Otrivint gyermekek is használhatják?

   Az Otrivint gyermekek is használhatják?

   Gyermekek a sóoldatot tartalmazó Otrivin Natural Eukaliptusz orrspray-t és az Otrivin 0,5 mg/ml adagoló oldatos orrcseppet használhatják. A 0,1% xilometazolint tartalmazó Otrivin termékeket 12 év alatti gyermekek nem használhatják. A 0,05% xilometazolin javallott 1-11 év közötti gyermekek esetében, felnőtt felügyelete mellett használható.

  • Hol vásárolhatok Otrivin termékeket?

   Hol vásárolhatok Otrivin termékeket?

   Az Otrivin termékek vény nélkül kaphatók országszerte a gyógyszertárakban.

 • Top GYIK

  Top GYIK

  • Megfáztam vagy influenzás vagyok?

   Megfáztam vagy influenzás vagyok?

   A megfázás és az influenza eltérő tünetekkel jár1, bár mindkettőt vírusok okozzák. Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, míg a megfázás tünetei lassabban lépnek fel.2

   A megfázás tünetei gyakran torokfájással kezdődnek. Egy-két nap elteltével megjelennek az orr tünetei és a dugulás, köhögéssel kísérve.2 Felnőttek esetében nem jellemző a láz, bár némi hőemelkedés előfordulhat.2 Megfázás esetén a gyermekek hajlamosabbak belázasodásra.2

   Az influenza tünetei gyorsabban jelennek meg, mint a megfázás tünetei.2 Az influenza tünetei közé tartozik a láz, a torokfájás, fejfájás, izomfájdalmak, fáradtság, orrdugulás és köhögés.2 Az influenza legtöbb tünete kettő-négy nap elteltével fokozatosan csökken, de nem ritka az egy hétig tartó levertség.
   A szezonális influenza általában nem jár hasmenéssel és hányással, legalábbis felnőttek esetében. Ezek a tünetek inkább a bélinfluenzánál jelennek meg – ez népszerű, de pontatlan kifejezés a vírusos gasztroenteritiszre.

  • Évente valószínűleg hányszor fázok meg?

   Évente valószínűleg hányszor fázok meg?

   Legtöbben évente 2-5 alkalommal szenvednek megfázásos betegségben.1,3 A gyermekek a felnőtteknél gyakrabban hajlamosak megfázásra, mert még teljesen nem alakult ki az immunrendszerük.

  • Szedhetek antibiotikumot a megfázásom kezelésére?

   Szedhetek antibiotikumot a megfázásom kezelésére?

   A megfázást vírusok okozzák. Az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak, vírusok ellen nem. Az antibiotikumok felesleges, gyakori szedése károsítja az emésztőrendszerben levő, egészséget védő baktériumokat is, és antibiotikumhoz való hozzászokást alakít ki.4

  • A gyerekek miért fáznak meg olyan gyakran?

   A gyerekek miért fáznak meg olyan gyakran?

   A gyermekek egyre kevesebbszer fáznak meg, ahogy felnőnek, mivel az immunrendszerük erősödik. A megfázás gyakoribb a hidegebb hónapokban, mert a gyermekek a lakásban és egymással nagyobb közelségben vannak.5 A fiatalabb gyermekek könnyebben megfáznak, mivel még nem alakult ki az immunrendszerük az őket körülvevő számos különféle vírus ellen. A nagyobb testvérek mellett és az óvodába járó gyermekek hajlamosak gyakoribb megfázásra.

  • A gyermekem megfázott. Milyen gyógyszert használjak?

   A gyermekem megfázott. Milyen gyógyszert használjak?

   A közönséges megfázásra nincs gyógyszer. A legjobb, ha kezeli a tüneteket, így a gyermek mielőbb visszatérhet a normál életviteléhez.4 A tünetek rendszerint az első 2-3 napban súlyosabbak, majd fokozatosan megszűnnek.2

   A megfázás tünetei fájdalomcsillapítókkal – így paracetamollal vagy ibuprofennal – kezelhetők, ami enyhíti a fájdalmakat és fájásokat, a fejfájást és a lázat.2 Fiatalok és gyermekek ne szedjenek aszpirint a Reye-szindróma veszélye miatt.4 Az orvosa bővebb információval tud szolgálni. A 0,05% xilometazolin javallott 2-12 év közötti gyermekek esetében használható orrdugulásra.

  • Mi az allergia?

   Mi az allergia?

   Az allergia szóval jellemezzük azt a reakciót, amit a szervezet ad a környezetében levő valamely ételre vagy anyagra. Az allergiát okozó anyagok nagy része nem káros és nincs hatással azokra, akik nem allergiásak.6

   Az allergiás reakciókat kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. A leggyakoribb allergének:

   · pollen
   · házi poratkák
   · penész
   háziállatok
   · csonthéjasok14

   Az allergia akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere úgy reagál egy allergénre, mint egy fenyegetésre, mint egy fertőzésre. Antitesteket állít elő az allergénekkel szembeni küzdelemhez – ezt nevezzük immunreakciónak.

   Ha az adott személy legközelebb kapcsolatba kerül az allergénnel, akkor a szervezete emlékszik a korábbi kitettségre és több antitestet állít elő. Ez okozza a szervezeten belül annak a vegyi anyagnak a kibocsátását, ami allergiás reakcióhoz vezet.

  • Hogyan állapíthatom meg, hogy allergiás vagyok?

   Hogyan állapíthatom meg, hogy allergiás vagyok?

   Az allergiás reakciók nem lépnek fel akkor, amikor első ízben kerül kapcsolatba az allergénnel, hanem egy későbbi időpontban.

   Ennek oka az, hogy a szervezet immunrendszerének először ki kell alakítania az érzékenységet az adott allergénre, és csak ezután lesz allergiás rá. Másszóval az immunrendszernek fel kell ismernie és memorizálnia kell az allergént (például háziállat szőrét vagy pollent). Ez a folyamat az érzékenység kialakulása.

   A jellemző allergiás reakciók az irritáció és a gyulladás (duzzanat) a testben. A tünetek többek közt:
   · orrfolyás
   · eldugult orr
   · tüsszögés
   · köhögés
   · szemviszketés, orr- és torokinger
   · könnyező szem
   · zihálás
   · légszomj
   · asztma
   · ekcéma
   Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a tüneteket más körülmények is előidézhetik, ezért forduljon orvoshoz, ha nem biztos benne, hogy mi okozza a tüneteket.

  • Mi az az arcüreggyulladás?

   Mi az az arcüreggyulladás?

   Az arcüreggyulladás az arcüregek belső felszínének gyulladása vagy fertőzése.2 Üreges terek vannak az arccsont mögött és a szemek körül.
   A fejben négy pár üreg van11:

   · kettő a homlok mögött
   · kettő az orrnyereg két oldalán
   · kettő a szemek mögött
   · kettő az arccsont mögött

   Az arcüregek az orrüregbe nyílnak és segítik a tüdőbe jutó levegő hőmérsékletének és páratartalmának szabályozását. Az arcüregek által természetes módon termelt váladék apró csatornákon keresztül az orrba jut.12

   Az Arcüreggyulladás akkor lép fel, ha ezek a csatornák az arcüregek fertőzése és gyulladása miatt elzáródnak.2 Az arccsontok (a legnagyobb) mögötti arcüregek érintgettek a leginkább. Az arcüregek fertőzése sok esetben megfázás után következik be, és a homlokban, szemekben és az arccsont körül okoz fájdalmat és nyomást, amely fogfájásra hasonlít.

  • Hogyan előzhetem meg az arcüreggyulladást?

   Hogyan előzhetem meg az arcüreggyulladást?

   Számos módon csökkentheti az arcüreggyulladás veszélyét:
   · a megfázás vagy allergia okozta elzáródást (orrdugulást) kezeli.

   · kerülje az érintkezést olyanokkal, akik meg vannak fázva vagy egyéb vírusos felső légúti fertőzésük van. Ha elkerülhetetlen az érintkezés azokkal, akik ilyen fertőzésekben szenvednek, akkor gyakran mosson kezet, különösen a fertőzött személlyel érintkezés után11

   · kerülje a cigaretta, szivar és pipa füstjét otthon és a munkahelyen. A füst irritálja
   a gyulladt nyálkahártyát az orrban és az arcüregben.8

   · ha allergiás, akkor kerülje az allergiarohamokat kiváltó anyagokat. Gondolja meg
   hogy orvoshoz forduljon allergiaoltásért (immunterápia).

   · kerülje száraz levegő belégzését. Fontolja meg légnedvesítő beszerzését otthonra és a munkahelyre, a levegő páratartalmának
   növelése érdekében4

   Általában az akut arcüreggyulladást ugyanazokkal lehet megelőzni, mint a megfázást. A legjobb tanács az egészséges életmód. Ne dohányozzon, rendszeresen tornázzon, egészséges és vitamindús étrend szerint étkezzen, legyen sokat friss levegőn, aludjon eleget, mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasszon és kerülje a stresszt. Ezzel erősíti az immunrendszerét és segíti a betegségek megelőzését.13

1 Eccles, R. 2005. Understanding the symptoms of the common cold and influenza. The Lancet, Vol. 5

2 Eccles, R. 2009. Mechanisms of symptoms of common cold and flu. Basel, Birkhäuser and Eccles, R. 2009. Over the counter medicines for colds. Basel: Birkhäuser

3 All About Colds. Otrivine. Available from http://www.otrivine.co.uk/symptoms/cold (accessed 10 July 2018)

4 COPD - Mayo Clinic. 2015. Diseases and Conditions. Mayo Foundation for Medical Education and Research

5 Grief, N. 2005. Upper Respiratory Infections. Department of Family Medicine, University of Illinois at Chicago, 1919 West Taylor Street, Suite 186B, Chicago, IL 60612, USA

6 Naclerio, R. M. et. al. 2010. Pathophysiology of nasal congestion. International Journal of General Medicine. Dovepress

7 Xylometazoline Hydrochloride - Dexpanthenol. Global Datasheet

8 Fokkens, W. J. et al. 2012. Rhinology. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps. Official Journal of the European and International Societies. Vol. 50, supplement 23

9 Eccles, R. 2003. Anatomy and Physiology of the Nose and Control of Nasal Airflow. Philadelphia, Pa. London, Mosby, c2003.

10 Eccles, R. 2003. Menthol: Effects on Nasal Sensation of Airflow and the Drive to Breathe. Common Cold and Nasal Research Centre, Cardiff School of Biosciences.

11 All About Sinusitis. Otrivine. Available from http://www.otrivine.co.uk/symptoms/sinuses (accessed 10 July 2018)

12 Cleveland Clinic. 2015. Migraine Headaches

13 Stay Healthy: 6 Tips for Avoiding Cold and Flu. WebMD. Available from https://symptoms.webmd.com/cold-flu-map/avoid-cold-flu (accessed 10 July 2018)

14 Allergies. Indoor vs. Outdoor. Flonase. Available at https://www.flonase.com/allergies/indoor-vs-outdoor-allergens/ (accessed 10 July 2018)