Hogyan lélegzünk?

 

Az orr a légzőrendszer fő bejárata, ami lehetővé teszi a levegőnek az orrnyílásokon keresztüli belélegzését a tüdőbe, ezáltal segítve a megfelelő légzést. Az orrnyílásokat hosszú, sörteszerű szőrszálak védik, így megakadályozzák a nagyobb részecskék bejutását a légutakba. Az egészséges orr felmelegíti, párásítja a környezeti levegőt, így a tüdőbe jutó levegő már meleg és párás. A kényes tüdőszövet ezáltal védelmet élvez a hideg, száraz levegővel szemben, így a kisebb részecskék – a por és pollen1 – nem tudják károsítani. A vírusfertőzés veszélye ezáltal csökken. Az orron keresztüláramló levegő illatát is érezzük, ami hozzájárul az ízérzetünkhöz, így minden illathoz egy adott ízt is társítunk.

Mi történik azonban, ha az orr működése akadozik? Az orr véredényei gyulladt állapotba kerülnek, ami a nyálkahártya váladékának fokozott elválasztását okozhatja, illetve nyálkahártya duzzanatot okzhat – emiatt folyik vagy kiszárad az orrunk. Az eredmény az eldugult orr, amit az orrproblémák legkellemetlenebb tünetének tartunk, mert légzési, hallási és alvási nehézséget okozhat.

Az orr normál működésének helyreállításához az orrdugulást megszüntető szerre van szükség. Az Otrivin termékcsalád felnőttek, fiatalok, gyermekek és csecsemők esetében egyaránt megoldást nyújthat erre a kellemetlenségre.

1 Eccles, R. 2009. The nose and control of nasal airflow. In: Adkinson N, Bochner B, Burks A, Busse W, Holgate S, Lemanske R, O'Hehir R, eds. Middleton’s Allergy, Principles and Practice, 8thedn - Vol. 1. Philadelphia: Mosby, 640 - 51