Woman dressed in winter clothing blowing her nose
Téli ruhába öltözött nő fújja az orrát

Mi az a megfázás?


A megfázás olyan vírusfertőzés, amelyet több mint 200 vírus egyike okozhat. Apróbb eltérésekkel a tüneteknek néhány napon belül enyhülniük kell és egy héten belül meg kell szűnniük.1,2  A megfázást csak akkor kapja el, ha a száraz levegőben terjedő vírus bejut a szervezetébe. Ezért gyakoribbak a megfázások a téli hónapokban; nem a hideg levegő segíti elő a vírus terjedését – amint azt sokan hiszik – hanem a fűtött helyiségben együtt tartózkodó személyek csoportja. A zárt terekben levő száraz levegőben a köhögések és tüsszögések terjesztik a vírust.1

Arról ismeri fel a megfázást önmagán, hogy elkezd köhögni, fáj a torka, fáradtnak érzi magát, tüsszög és eldugul az orra.2 Ezek a megfázás legkellemetlenebb tünetei. Ezáltal az egyszerű légzés is nehézkessé válhat, ami elalvási nehézséghez és szakaszos alváshoz vezethet, ami nem a legjobb dolog, mivel a megfázás egyik legjobb kezelési módja a pihenés. Az orrdugulás kezelésére megfelelő lehet az orröblítés, gőzölés, légnedvesítő használata3 vagy egy orrspray, például az Otrivin használata– ha azonnali enyhülést szeretne.

Enyhülés
Számos más módon is enyhülést érhet el a felépülés folyamán. A sok folyadék fogyasztása kellő hidratációt biztosít,3 ami segíti a fertőzés mielőbbi kiöblítését. Ha elég bátor, akkor a dugulás elhárítására fűszeres ételeket is ehet – sokan esküsznek rá!

Az antibiotikumok nem nyújtanak segítséget megfázás esetén, mivel ezek baktériumok, nem pedig vírusok elpusztítására szolgálnak. Legjobb, ha az antibiotikumokat azokra az időkre tartogatja, amikor valóban szüksége lesz rájuk, így elkerülheti a rezisztencia kialakulását.

 

egy doboz Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

AZ ORRDUGULÁS  GYORS HATÉKONY  ENYHÍTÉSE

Bővebben

egy doboz Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

1 Grief, N. 2005. Upper Respiratory Infections. Department of Family Medicine, University of Illinois at Chicago, 1919 West Taylor Street, Suite 186B, Chicago, IL 60612, USA

2 Eccles, R. 2009. Mechanisms of symptoms of common cold and flu. Basel, Birkhäuser

3 COPD - Mayo Clinic. 2015. Diseases and Conditions. Mayo Foundation for Medical Education and Research

4 Eccles, R. 2009. Over the counter medicines for colds. Basel: Birkhäuser