Man suffering nasal congestion massages his sinuses
Orrdugulásban szenvedő férfi dörzsöli az arcüregét

Az arcüreggyulladás kezelése

Ezt a betegségét otthon is kezelheti, azonban hosszabb ideig fennálló tünetek esetén forduljon háziorvosához.

Mikor kell felmerülnie, hogy melléküreg vagy például arcüreggyulladása van? Az üregek környékén feszülést, nyomásra vagy akár spontán is fájdalmat érezhet. Arcüreggyulladás esetében az érzékenység a arcüreg környékén, a járomcsont körül jelenik meg. Magas láz jelentkezhet. Sürű, később elszineződött váladék ürülhet.Az orr eldugulhat ami arcüreggyulladás kellemetlen tünetei közé tartozik és azt is jelzi, hogy a váladék nem tud kiürülni az üregben pangás jön létre amely további komoly problémákat okozhat.

Enyhülés

Az arcüreg fájdalmának enyhítésére az orrdugulást hatékonyan megszüntető készítményeket kell használnia, például az Otrivin termékcsalád termékeit3,1; az orrspray akár 12 órán át is hat, és már 2 perc elteltével kifejti hatását. Az Otrivin termékcsalád termékei nem kezelik az arcüreggyulladást, de az orrdugulás megszüntetése által enyhítheti az arcban érzett nyomást és segíthet az arcüreg fájdalmának csökkentésében is. Egyéb tünetek enyhítésére számos házi praktika hatásos lehet. Az arcüreggyulladás enyhébb eseteire vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók – így a paracetamol és az ibuprofen – használhatók a fejfájás, a magas hőmérséklet és az arcfájdalom enyhítésére. Sokan tapasztalták, hogy az arcüreg területére helyezett forró ruhadarab enyhíti a fájdalmat, és a sok folyadék fogyasztása hígíthatja a váladékot, ami gyorsabb felépülést eredményez.

alt

1 Eccles, R. 2009. Mechanisms of symptoms of common cold and flu. Basel, Birkhäuser

2 Fokkens, W. J. et al. 2012. Rhinology. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps. Official Journal of the European and International Societies. Vol. 50, supplement 23

3 Grief, N. 2005. Upper Respiratory Infections. Department of Family Medicine, University of Illinois at Chicago, 1919 West Taylor Street, Suite 186B, Chicago, IL 60612, USA.